Bier proeven op bierfestival Gimmert Gist

Gimmert Gist is een speciaal bierfestival in het Brabantse Gemert. Gemert ligt zo’n 15 kilometer van Helmond, waar ik woon. Het is een heerlijke zomerse dag dus besluit ik er naartoe te fietsen om een paar biertjes te gaan proeven.

De organisatie van Gimmert Gist heeft een 16-tal brouwerijen uit Brabant, en 2 uit België, uitgenodigd om hun beste bieren te laten proeven. De brouwerijen staan opgesteld op het Ridderplein, waar de patroonheilige de Heilige Losbol staat en waar het kasteel van Gemert dient als decor. Dit alles, tezamen met de bekende Brabantse gezelligheid, zorgt voor een mooie middag met lekkere, en ook minder lekkere bieren. Bieren die voorzien zijn van namen als Langharig Tuig, Messentrekker, ‘Tism en blonde Poes. Daar word je toch blij van. Ik koop een proefglas en wat muntjes. Een informatieboekje met info over de brouwerijen en hun bieren is bij de prijs inbegrepen. Gewapend met het glas ga ik de verschillende brouwerijen langs op zoek naar een lekker biertje. De speciale bieren die ik deze middag proef zijn:

Lente van Brouwerij Eeuwig Zonde

Jan, de brouwer van Brouwerij Eeuwig Zonde (Someren), is een echte Brabantse Bourgondiër die iedereen wil laten meegenieten van zijn liefde voor bier. Jan bracht vijf verschillende bieren mee naar Gemert. Ik kies voor de Eeuwig Zonde Lente. Een hooggistend blond bier dat met vier granen gebrouwen wordt om de lente te vieren. Een fris en sprankelend biertje dat perfect past bij deze zomerse dag.

Paradise Weisse van Lux Brewery

Lux Brewery (Eindhoven) experimenteert graag met ingrediënten die vooral uit de buurt komen. Ik ga voor een wit biertje want een wit biertje in de zomer is altijd een goed idee. Zeker met een fruitsmaakje. Althans dat dacht ik. Tot ik de Paradise Weisse van Lux Brewery proef. Dit bier bevat grapefruit en citroengras en dat maakte het voor mij te zuur. Jammer.

Luxe Cactus Ale van Lux Brewery

Van dezelfde brouwerij probeer ik de Luxe Cactus Ale. Een fris, blond bier waar een vleugje cactusvijg aan toe is gevoegd. Samen met wat fruitige hoppen, citroen en limoen zorgt dit ervoor dat exotisch biertje lekker wegdrinkt met dit warme weer.Lux Brewery Eindhoven

Amerikaans Witbier van Brouwerij Strijder

Proef de vrijheid! Dat is de slogan van Brouwerij Strijder (Best). Hun bieren zijn een eerbetoon aan iedereen die zijn leven op het spel heeft gezet voor onze bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik neem een Amerikaans witbier, wat naar zomer smaakt en daardoor makkelijk wegdrinkt. Op aanraden van Brouwerij Strijder geniet ik van elke slok, van elk moment.

Bots van Brouwerij de Kat

Brouwerij de Kat is een Helmondse brouwerij die de stad na aan het hart heeft liggen. Net als ik. Hun bieren kan ik daarom niet voorbij lopen. Ik kies een Bots, een bier dat op Gimmert Gist voor het eerst verkrijgbaar is. Bots is een licht bier met een volle smaak. Het is een 5-granenbier waaraan in de lagertank Mosaic- en Citrahop worden toegevoegd wat zorgt voor een bloemig en fruitig aroma. Een lekker biertje!Brouwerij de Kat Helmond

Red Led van Brouwerij het Veem

Op het hippe Strijp-S in Eindhoven is Brouwerij het Veem gevestigd in Vershal het Veem. Deze brouwerij brouwt en verkoopt niet allen bier maar zij zorgen voor een totale bierbeleving. In hun proeflokaal geniet je van bieren uit zowel hun eigen brouwerij als uit andere brouwerijen uit binnen- en buitenland. In hun bierwinkel verkopen ze ruim 700 soorten bier. Tijdens Gimmert Gist proef ik de Red Led, een Duitse klassieker die door Brouwerij het Veem nieuw leven ingeblazen is. Een laag gistend bier dat te vergelijken is met het gewone pils, alleen iets minder bitter.

Broedersbos van Brouwerij de Rijpelaer

Hobbybrouwer Kees brouwde in zijn Micro-Brouwerij de Rijpelaer (Helmond) in eerste instantie alleen maar bier voor vrienden en bekenden. Dat bleek zo’n succes dat Kees besloot om commercieel te gaan. Kees bouwde zijn garage om om zo optimaal mogelijk bier te kunnen brouwen. Ik proef een Broedersbos, genoemd naar een stuk bos in de wijk waar Micro-Brouwerij de Rijpelaer gevestigd is. Het is een wat zwaarder bier (dubbel, 7,3%) met een lichte smaak van chocolade en peper. Een prima biertje om het sfeervolle Gimmert Gist mee af te sluiten.Brouwerij Rijpelaer HelmondPin voor later:Bierfestival Gimmert Gist in Gemert - www.worldwife.nl

Share: