Tips voor een bezoek aan Stonehenge

Tips stonehenge - worldwife.nl

Altijd al heb ik een bezoek willen brengen aan het mysterieuze Stonehenge in Engeland. Ik kende het wereldwonder alleen maar van foto’s maar toen ik een weekend in Bristol was ben ik Stonehenge eens met eigen ogen gaan bekijken. En ik kan je vertellen: Stonehenge is in het echt net zo indrukwekkend als op de foto’s die je er van ziet. Onvoorstelbaar hoe men dit ooit gebouwd heeft. En waarom? Het zijn niet zomaar een paar stenen die je ergens neer zet dus er moet een goede reden voor geweest zijn.

Wat is Stonehenge?

Voor zover men weet bestaat Stonehenge al meer dan 4500 jaar. Stonehenge was geen project wat in korte tijd gerealiseerd is, de bouw heeft namelijk duizenden jaren geduurd. Waarvoor Stonehenge gebruikt is blijft een beetje een vaag verhaal. In de jaren 1900 zijn er nogal wat menselijke beenderen opgegraven en samen met de tientallen grafheuvels rondom het monument denkt men dat Stonehenge gebruikt werd als begraafplaats. Dat men niet precies weet waarvoor Stonehenge gebruikt werd maakt deze plek zo mysterieus.

In 1986 is Stonehenge, dankzij de historische waarde, UNESCO werelderfgoed geworden en sindsdien wordt het onderhouden en beschermd. Zo mogen bezoekers de stenen niet meer aanraken omdat dat schade aan kan richten.

Wanneer is Stonehenge gebouwd?

Het meest indrukwekkende is misschien wel de periode waarin Stonehenge gebouwd is. Gebaseerd op heel veel onderzoek is geconcludeerd dat er al zo’n 3000 jaar voor Christus is begonnen met bouwen en dat er tot zeker 1600 voor Christus is doorgebouwd. Er zijn maar weinig monumenten in de wereld waar zolang aan gebouwd is als aan Stonehenge.

Veel van de stenen die gebruikt zijn om Stonehenge te bouwen wegen meer dan 30.000 kilo. Veel stenen werden gehaald in Wales, ruim 200 kilometer verderop. Onvoorstelbaar wat een mankracht daar aan te pas is gekomen.

tips stonehenge

Tips voor een bezoek aan Stonehenge

Waarschijnlijk zullen we nooit weten waarvoor Stonehenge gediend heeft maar door de informatie in het bezoekerscentrum kun je er wel een idee van krijgen. De expositie toont een aantal objecten die op de plek gevonden zijn. Ook zijn er een winkel (waar ik een kerstbal voor mijn verzameling kocht met het monument erop) bij het bezoekerscentrum en een café. Het bezoekerscentrum ligt zo’n 1,5 kilometer van het monument. Je kunt het lopen maar er rijdt ook elke 5 minuten een shuttlebus. Bij het bezoekerscentrum zijn audioguides beschikbaar die je van meer informatie voorzien.

Stonehenge is elke dag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur. Het minst druk is het aan het begin of het einde van de dag. De entree voor Stonehenge bedraagt in 2018 £ 16,50 voor volwassenen en £ 9,90 voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Kinderen tot 5 jaar hebben gratis toegang. Kaartjes kun je het beste van te voren online bestellen. Om het aantal bezoekers te spreiden over de dag moet je een tijdslot kiezen.

Hoe kom je er?

Ik ging naar Stonehenge vanuit Bristol. Daar pakte ik de trein naar het historische Bath (20 minuten) en in Bath stapte ik op de bus die me in een uurtje naar Stonehenge bracht. Stonehenge is ook makkelijk te bezoeken vanuit Londen. Je kunt er een excursie boeken maar ook een auto huren en er zelf naartoe rijden. Let wel op dat er in Engeland links gereden wordt. Lees hier mijn tips om links te rijden. Ga je vanuit Londen naar Stonehenge? Combineer dit dan met het prachtige Bath of Bristol. Allebei aanraders!

Pin voor later:
Tips voor een bezoek aan Stonehenge

2 thoughts on “Tips voor een bezoek aan Stonehenge”

  1. Ik had tot jouw blogs eigenlijk nooit aan Bristol gedacht als stedentripbestemming, maar ik ben nu toch wel enthousiast geworden. Heel tof dat je dit hebt gezien, het blijft inderdaad mysterieus en bijzonder hoe dit is ontstaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *