The art of Banksy

Al een tijdje ben ik gefascineerd door de street art van Banksy. De eerste dat ik een echte Banksy zag was in Liverpool. De Britse straatartiest is wereldberoemd om zijn satirische werken met een politieke boodschap. De grote geheimzinnigheid van Banksy draagt zeker bij aan zijn populariteit. Niemand weet namelijk wie Banksy echt is.

Girl with red balloon Banksy
Een van zijn populairste werken: Girl with the Red Balloon
Banksy gebruikt zijn street art als communicatiemiddel. Hij drijft de spot met het kapitalisme, religie, oorlog, politiek en neemt regelmatig het Engelse koningshuis op de hak. Hij provoceert met zijn kunst en dwingt je om na te denken.

Guantanamo bay banksy
Met Guantanamo Bay laat Banksy het contrast zien tussen het leed van de gevangene en de prachtige omgeving

Banksy is bekend door het gebruik van stencils en de rat is een van zijn veelgebruikte afbeeldingen.

“I’d been painting rats for three years before someone said: “That’s clever, it’s an anagram of art.” and I had to pretend I’d known that all along.”
– Banksy-

De onofficiële tentoonstelling ‘The art of Banksy’ toont meer dan 80 werken op de tweede verdieping van de Stadfeestzaal in Antwerpen. Een aparte keuze, aangezien de Stadfeestzaal een winkelcentrum is en Banksy het consumptiegedrag regelmatig hekelt.

Christ with shopping bags Banksy
Christ With Shopping Bags: hiermee laat Banksy zien hoe Kerstmis is uitgegroeid tot hysterische massaconsumptie

Tegen de muren prijken zijn werken. Keurig ingelijst. Een beetje een ‘tourist trap’ is het wel. Street art hoort mijns inziens niet in een museum, keurig op een rijtje en met de betekenis erbij.

De beste plek om een Banksy te zien is op straat. Want zeg nou zelf: een pizza eten bij de Italiaan zorgt er ook niet voor dat je in Rome bent. Daarom ga ik binnenkort naar Bristol, de geboortestad van Banksy, om meer van deze geheimzinnige artiest te ontdekken.

London New York Bristol Banksy street art
Niet Londen of New York maar Bristol. Banksy is trots op zijn geboortestad.

Nog tot en met 19 maart kun je in de Stadsfeestzaal in Antwerpen een groot aantal werken van de omstreden street artist Banksy gaan bekijken.

8 thoughts on “The art of Banksy”

  1. Wat bijzonder deze street art. Ik kende hem nog niet, al is dat niet zo verwonderlijk want niemand weet precies wie Banksy is begrijp ik. Zijn werk ‘Girl with the Red Balloon’ komt me dan wel weer bekend voor. Ik vind het een bijzondere vorm van kunst en zijn werk zet aan tot denken.

  2. Gaaf! Ik ben in Amsterdam geweest….echt hele gave kunst….soms ook schokkend…het gebruik van de bekende foto van een meisje uit de Vietnam oorlog na een napalm aanval in combinatie met Mickey Mouse en Ronald McDonald vond ik best schokkerend, maar ook geniaal.

  3. Leuk om eens wat meer te weten te komen over Banksy. De print met de rat en het meisje kende ik wel, maar ik wist niet dat de kunstenaar zulke verborgen boodschappen had. En ik ben het met je eens, streetart hoort eigenlijk wel meer op straat dan in een museum. Maar het is misschien ook wel slim om er meer bekendheid voor te vragen.

  4. Jaaaaa ik houd ook echt van zijn kunst. Al vind ik inderdaad dat je het eigenlijk gewoon lekker op straat moet spotten en dat een tentoonstelling dan een beetje zijn (of haar?) werk omlaag haalt of zo… Maar wel tof dat je zo veel verschillende werken bij elkaar hebt hangen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *