Het beste van Nusa Lembongan, Indonesië

Nusa Lembongan is een klein eilandje voor de kust van Bali. Het is een heerlijke plek om na een rondreis tot rust te komen of voor een fijne strandvakantie.

Je bereikt Nusa Lembongan met de ferry vanaf Padang Bay of Sanur. Ik koos voor de laatste. Er vertrekken ontzettend veel boten vanuit Sanur naar Nusa Lembongan maar deze zijn niet altijd even veilig. Rocky Fast Cruise is een van de organisaties die goed aangeschreven staan. Bij het bootticket dat je bij hen koopt zit hotel pick up en drop off inbegrepen. Lekker makkelijk.

Op Nusa Lembongan rijden geen auto’s, wel kleine trucks die ook dienst doen als taxi. Bijna iedereen rijdt er op een scooter en een enkeling op de fiets. Veel hotels en restaurant hebben een pick up en drop off service. Stuur ze een mailtje of bel even en ze komen je halen.

De beste manier om het eiland te ontdekken is per scooter. Nusa Lembongan is maar klein, in een uurtje kun je helemaal rond rijden. Verdwalen is er onmogelijk aangezien er maar 1 weg over het eiland loopt met een paar zijstraatjes. Ideaal dus.

Ook ik huurde er een scooter en ging op zoek naar de fijnste plekken op het eiland. Mijn favorieten op Nusa Lembongan zijn:

Lighthouse Beach

Een prachtig, breed en fijn zandstrand aan de noordkust van Nusa Lembongan. Plof neer op een van de gekleurde zitzakken en geniet!

lighthouse beach Nusa Lembongan

Dream Beach

Wat een pareltje! Echt een droomstrand. De zee is hier vrij wild en daarom alleen geschikt voor echt geoefende zwemmers. Maar met een goed boek op het strand liggen is ook geen straf.

dream beach Nusa Lembongan

Devil’s Tear

Ik kan uren kijken naar het natuurgeweld bij Devil’s Tear. Het is prachtig om te zien hoe de golven op spectaculaire wijze breken tegen de rotsen.

devil's tear Nusa Lembongan

Mangroves

Helemaal in het noorden van het eiland vind je de mangroves. Je kunt er snorkelen, kajakken, er met een bootje door heen varen of suppen, net als ik deed.

suppen mangroves Nusa Lembongan

Onderwaterwereld

De zee rondom Nusa Lembongan staat bekend om zijn mooie onderwaterwereld. Hier wordt dan ook veel gedoken en gesnorkeld. Er zijn zelfs mantaroggen van wel 4 meter groot te zien. Helaas ben ik ze tijdens mijn snorkeltrip niet tegen gekomen.

snorkelen duiken Nusa Lembongan

Yellow Bridge

Deze gele brug die Nusa Lembongan verbindt met Nusa Ceningan stortte in oktober 2016 in waarbij 8 doden en 30 gewonden vielen. De brug is herbouwd maar de brokstukken die nog steeds aan de waterkant liggen herrinneren je nog aan het ongeluk.

yellow suspensionbridge Nusa Lembongan

Sunset Beach

Er zijn verschillende plekken op Nusa Lembongan om de zon mooi onder te zien gaan. Een daarvan is Sunset Beach. Het strand op zich is niet zo bijzonder, de zonsondergang daarentegen is er prachtig.

sunset beach Nusa Lembongan

Mushroom Bay

De allermooiste zonsondergang vond ik toch wel die op Mushroom Bay. Overdag is dit een fijn strand en ’s avonds geniet je er van de zon die de dag op fantastische wijze laat eindigen.

zonsondergang mushroom bay Nusa Lembongan

Let op:
Scooter rijden op Nusa Lembongan (en in de rest van Indonesië) is niet zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Hier vallen de scooters in de categorie motor en om deze te mogen besturen heb je dus een motorrijbewijs nodig. En een internationaal rijbewijs. Zonder dit ben je niet verzekerd als er iets gebeurd. Huren kan en mag iedereen, maar wees je bewust van de risico’s die je neemt.

Wist je dat:

25 thoughts on “Het beste van Nusa Lembongan, Indonesië”

 1. Dat SUPpen ziet er een stuk gemakkelijker uit dan mijn poging in de golven van Formentera. Ik ga deze zomer Bali ontdekken, dit eiland staat niet op mijn programma, maar misschien bevalt het me wel zo goed, dat ik Bali een tweede keer ga bezoeken, inclusief Nusa Lembongan

  1. Het ziet er dan denk ik gemakkelijker uit dan het was. Het was voor mij de eerste keer en ik vond het heel moeilijk om te blijven staan.
   Er is zoveel leuks op Bali. Je moet keuzes maken als je gaat hè maar ik vond dit een van de hoogtepunten van mijn reis. Samen met Ubud.

 2. Wij hebben heel erg getwijfeld om hier naartoe te gaan tijdens onze vakantie op Bali afgelopen april en hebben het uiteindelijk niet gedaan. En o, wat heb ik daar een spijt van.

 3. Ziet er schitterend uit Judith, mooie foto’s heb je weer gemaakt. Goed dat je de laatste opmerking er bij zet, veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Ook wij waren dat 10 jaar geleden niet. Maar op een klein eiland als dit zou ik het risico geloof ik wel durven nemen.

  1. Ik ben blij dat ik mijn motorrijbewijs heb. Al rij ik in Nederland nooit, op vakantie is het wel handig. Op een eiland als Nusa Lembongan kun je prima rijden. De wegen die er zijn zijn prima, het is er niet druk, nauwelijks zijstraten dus goed te doen. En politie heb ik er al helemaal niet gezien.

 4. Ik heb vorige zomer een boottocht door de mangroven gemaakt, echt geweldig!

  De goedkoopste boottickets naar Lembongan zijn trouwens zonder vervoer – heel irritant (zeker op de terugweg).

 5. Mijn zusje zit momenteel op Bali en die gaat dit eiland ook bezoeken. Ik denk dat ze zeker wat aan dit artikel heeft. Krijg zelf ook helemaal zin om weer naar Bali te vertrekken hihi 🙂

 6. Woaw, toen ik op Bali was hebben we ervoor gekozen om op het eiland te blijven en niet naar Nusa Lembongan te gaan, spijt! Maar wel weer een goede reden om terug te gaan. Mooie foto’s trouwens 🙂

 7. Hallo,
  Met welke organisatie bent u gaan snorkelen? Wij zijn op dit moment in Bali maar willen wel een betrouwbare boot en snorkeltrip boeken.

  1. Hoi Joyce,
   Wat gaaf dat je nu op Bali bent! Ik weet echt niet met welke organisatie ik ben wezen snorkelen. Ik heb dat destijds geregeld via de bungalows waar ik sliep maar ik denk dat het elkaar allemaal niet zoveel uitmaakt. Heel veel plezier en hopelijk zien jullie de mantaroggen wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *