Fietsen in Lissabon

Fietsen in Lissabon. Doen of niet doen. Tijdens een stedentrip ga ik altijd graag fietsen maar toch twijfelde ik of ik dat in Lissabon ook wilde gaan doen. Lissabon is namelijk gebouwd op zeven heuvels. Flinke heuvels. Na wat speurwerk vond ik een fietstocht die bijna alleen maar bergafwaarts gaat. Ideaal dus.

Fietsen in Lissabon

We regelen de fietstour langs de highlights van Lissabon via Baja Bikes. De Nederlandse Daniël is onze gids voor vandaag. Ondanks dat hij nog niet zo heel erg lang in Lissabon woont weet ie veel over de stad en zijn inwoners te vertellen.

De fietstocht door Lissabon start op het hoogste punt van het relaxte Parque Eduardo VII. Een fijne plek om bij te komen van de drukte, of de hitte zoals in ons geval, van de stad. De eerste stop die we maken is bij de rotonde Marques de Pombal. Hier begint de Avenida da Liberdade (laan van de vrijheid), welke een kopie is van de Champs Elysee. De architect van de Avenida da Liberdade heeft gestudeerd in Parijs, vandaar de gelijkenis. De Avenida da Liberdade is een kilometer lange, 90 meter brede laan met veel bomen, mooie (en dure) winkels, een aantal prachtige gebouwen die een architectuurpijs wonnen (o.a. de Spaanse ambassade) en veel leuke kiosken waar je voor weinig geld kunt genieten van een wijntje en een biertje.

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Dat betekent veel klimmen en dalen als je door de stad loopt of fietst. Om het de locals makkelijker te maken zijn er verschillende soorten liften gebouwd. Wij stoppen bij elevador de Gloria. Elevador do Gloria is een soort trammetje dat dienst doet als lift in het heuvelachtige Lissabon. Ik denk dat de locals de bedenkers ervan ontzettend dankbaar zijn.

Ascensor de Gloria Lissabon

Vroeger werkten de liften zonder stroom. Twee liften waren met elkaar verbonden. De ene ging naar boven, de andere naar beneden. In de lift die naar beneden ging werd naast mensen een grote hoeveelheid water ingeladen zodat de lift zwaarder werd en naar beneden ging. Eenmaal beneden gingen de mensen en het water eruit zodat de lift lichter werd. De andere lift die ondertussen boven was werd gevuld met mensen en water om weer naar beneden te kunnen gaan. Beneden moest alles er weer uit. Dat ging zo de hele dag door.

Het heuvelachtige zorgt ervoor dat er vele mooie uitzichtpunten zijn in Lissabon, de zogenoemde miradoures. Er zijn acht officiële uitzichtpunten en tientallen onofficiële. Het mooiste uitzichtpunt vond ik miradoura das Portas del Sol. Niet zozeer voor het uitzicht over de wijk Alfama maar de plek op zich was ontzettend mooi met de paars bloeiende jacaranda en de azulejos, de bekende Portugese tegeltjes.

We fietsen door de gezellige straten van Lissabon en stoppen op het plein Largo do Sâo Domingo. Op dit plein staat de Sâo Domingo kerk uit de 13e eeuw. Deze kerk overleefde een aantal aardbevingen en een brand in de jaren ’50. De zwart geblakerde muren zijn nog steeds zichtbaar. Men heeft het zo gelaten zodat te zien is wat de kerk heeft doorstaan.

Op het plein drinken we een Ginjinha (door de locals kortweg Ginja genoemd), een likeur gemaakt van de ginja-kers. Ik vind het heerlijk! Ik proef naast kersen ook honing en kaneel. Mmmmmm.

ginjinha lissabon
Vind je het likeurtje net zo lekker als ik en wil je graag een fles mee naar huis nemen? Je koopt Ginjinha bij het piepkleine winkeltje A Ginjinha aan het Largo do Sâo Domingo, vlakbij Rossio. Hier kun je niet alleen flessen Ginjinha kopen maar ook borreltjes. Je bestelt binnen en drinkt buiten.

In de verte zien we het door de Moren gebouwde Castello do Sâo Jorge. We fietsen er niet naartoe. Gelukkig want het is alleen maar berg op, en dat was niet de afspraak. We besluiten later een bezoek te brengen aan het kasteel.

Onze volgende stop is Mercado da Baixa. Een overdekte markt waar al sinds 1855 de lekkerste kazen en worst verkocht worden. Elk kraampje verkoopt zijn eigen lekkernij. Er wordt fado gedraaid, melancholische muziek die ontstaan is in de scheepvaartperiode. De mannen vertrokken en de vrouwen gingen zingen. Voor live fado moet je naar de wijk Alfama gaan. Na het fietsen in Lissabon zijn wij nog een aantal keer terug gegaan naar de Mercado da Baixa voor een sangria met wat lekkers.

fietsen in Lissabon
We fietsen verder naar Rossio. Een plein waar je vroeger kon zien dat je buurman werd opgehangen. Ook werden hier stierengevechten gehouden. Nu is het gelukkig een wat vriendelijker plein met leuke winkels, waaronder de Mundo fantastico da Sardinha Portuguesa, een geweldige winkel waar alleen maar sardientjes in blik verkocht worden. Vanaf het plein heb je zicht op de bekende Santa Gusta lift en de Convento do Carmo, de kerk zonder dak die nu een openluchtmuseum is waar elke avond van begin mei tot half juli een lichtshow geprojecteerd wordt.

Dan komen we bij de Arco da Rua Augusta. Deze boog kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht op Praca do Comercio aan de ene kant, en de gezellige wijk Baixa aan de andere kant. Ik vond het uitzicht vanaf de Arco da Rua Augusta het mooist van heel Lissabon.

fietstour Lissabon
Praca do Comercio was vroeger het paleisplein. Hier woonde Koning Jozef I, de bange koning die na de aardbevingen in het centrum van Lissabon in Belém bleef. Koning Jozef I was ontzettend bang dat hij onder puin bedolven zou worden. Later werd er op het plein gehandeld. Schepen kwamen hier aan en in elke boog op het plein werd handel gedreven. Hier kwamen peper en kaneel voor het eerst Europa binnen.

In een hoek aan het Praca do Comercio zit het oudste café van de wijk Baixa: Martinho da Arcada. Het café opende in 1782. We nemen plaats onder de arcadebogen en bestellen wat drinken en de eerste pastel de nata sinds we in Lissabon zijn. En ik vind ‘m zo lekker dat er nog vele zullen volgen. Wist je dat een pastel de nata lekkerder is met een beetje kaneel erop?

Lees ook: tips voor een bezoek aan sprookjesachtig Sintra

Na het nuttigen van onze versnaperingen fietsen we naar Mercado de Ribeira. Deze overdekte markt begon ooit als vismarkt. Na het ontstaan van de supermarkten raakte de markt in verval. Time Out heeft de markt overgenomen en er een food market van gemaakt. Het ene gedeelte is nu echt markt en in het andere gedeelte kun je lekker eten. Vaak is er ook live muziek. We gaan hier later nog eens terug om te lunchen.

We fietsen richting de Taag en trappen verder langs het water richting de wijk Belém. Onderweg stoppen we bij Ponte 25 de Abril. Deze brug is een kopie van de Golden Gate Bridge in San Francisco. De brug is 2,3 kilometer lang en hangt 70 meter boven het water.

Fietstocht Lissabon
De volgende stop aan de Taag is het Ontdekkingsmonument. Dit monument werd in de jaren ’60 gebouwd ter ere van Portugese ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder. Het Padrâo dos Descobrimentos zoals het in het Portugees heet, ziet eruit als een schip met drie zeilen. In het monument zijn 33 figuren verwerkt, allemaal zeevaart gerelateerd. Binnen wordt een film vertoond over de geschiedenis van Portugal. Je kunt ook met de lift naar boven. Van boven af zie je heel duidelijk de wereldkaart die in het plein voor het monument verwerkt is.

Eindpunt van de fietstour in Lissabon is de Torre de Belém. Ooit stonden er twee torens, eentje heeft de aardbeving in 1755 niet overleefd. Vroeger stond de toren op een eilandje midden in de rivier. Door de aardbeving en het verschuiven van de oever ligt de toren nu dichter bij de kade. De Torre de Belém deed dienst als ceremoniële toegangspoort, als verdedigingstoren, als gevangenis en als douanekantoor. De toren werd gebouwd met geld uit de peperhandel. Peper was destijds heel veel geld waard. Dat is waar uitdrukkingen als peperduur, een gepeperde rekening etc. vandaan komen.

fietsen in Lissabon

Fietsen in Lissabon is echt een aanrader! Je krijgt in vier uur tijd een goede indruk van de stad. Ik vind het altijd fijn om een fietstour aan het begin van een stedentrip te plannen. Na afloop heb je een beetje gevoel bij de stad en weet je waar je nog eens naar terug wilt.

Zelf je reis naar Lissabon plannen? Hieronder vind je de aanbieders die ik gebruik:
VERVOER
– Om je vliegticket te boeken zijn Momondo en Tix handige websites. Ook boek ik vaak bij Transavia, vooral voor stedentrips binnen Europa.
– Vlieg je vanaf Schiphol en moet je je auto daar parkeren? Check dan 247Parking of Iparking.
– Een auto huren doe ik altijd via Sunny Cars vanwege de goede voorwaarden. Misschien iets duurder dan een ander maar je bent altijd volledig verzekerd. Ook met Alamo heb ik goede ervaringen.
– Voor het huren van een camper kun je terecht bij Camptoo.
– Liever met de trein op reis? Check dan de website van NS International.
ACCOMMODATIE
De aanbieders die ik gebruik voor hotels en appartementen zijn Hotels.nl en Booking.com, campings boek ik vaak via Campspace (unieke plekken) of via ANWB Campings.
OVERIGE
– Toegangskaartjes voor bezienswaardigheden boek je bij Tiqets.
– Vergeet geen (doorlopende) reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. Zelf ben ik verzekerd bij Allianz Global Assistance.
Kijk ook eens op mijn speciale boekingspagina voor andere reisaanbieders.

ReizenReizen

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Ontdek Lissabon op de fiets onder begeleiding van een Nederlandse gids #stedentrip #lissabon #portugal Fietsen in Lissabon. Een ideale manier om een indruk van de stad te krijgen #tips #stedentrip #lissabon

Deze fietstocht werd gesponsord door Baja Bikes.

Share: