Fietsen langs de restanten van de muur in Berlijn

East Side Gallery Berlijn

De route

Fietsen tijdens een citytrip. Ik hou er wel van. Dus toen wij naar Berlijn gingen ben ik op zoek gegaan naar een leuke fietstocht. En die heb ik gevonden op de site van de ANWB. Deze tocht neemt je mee langs de restanten van de 106 km muur die Oost-Berlijn van West-Berlijn scheidde.

We huurden fietsen in ons hotel maar er zijn ook een tweetal verhuurbedrijven, Berlin on Bike en Orange Bikes, te vinden in de omgeving van de start van de route.

Je kunt natuurlijk niet gaan fietsen met een lege maag dus we startten de dag met een ontbijtbuffet bij Osseria, een restaurant waar je het gevoel krijgt in een DDR-museum rond te lopen. Overal om je heen zie je producten uit de tijd van de DDR.

Berlijn 2012 075
Osseria, Langhansstraase 103

Met de buik vol gingen we op zoek naar het begin van de fietsroute, de Bösebrücke. Midden op deze brug lag de grenspost die als eerste openging in de historische nacht van 9 op 10 november 1989.

Bösebrücke
Bösebrücke

Verderop fietsen we door het Mauerpark. Een groen park dat geliefd is bij joggers en zonaanbidders, waar regelmatig karaokemiddagen en vlooienmarkten worden gehouden. In dit park staat ook het stadion waar vroeger de Stasi-club BFC Dynamo voetbalde.

Mauerpark
Mauerpark

Aangekomen in de Bernauer Strasse vertellen panelen met foto’s het bizarre verhaal over hoe het was tussen 1961 en 1989. Mensen sprongen uit ramen om te ontsnappen aan het DDR-regime. De flats stonden in Oost-Berlijn, maar de stoep en hun voordeur lagen in West-Berlijn en de enige mogelijkheid om te ontsnappen was door te springen naar het Westen.

Bernauerstrasse
Bernauerstrasse

In de Bernauerstrasse staat ook een uitkijktoren met een documentatiecentrum. Vanaf de toren kijk je uit op twee stukken muur met een zandstrook ‘de Todesstreiffe‘ en een wachttoren. Vanuit deze toren werd op alles wat bewoog op de zandstrook geschoten.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren
De Todesstreiffe aan de Bernauerstrasse

We vervolgden de route en kwamen bij de Litfin-toren, vernoemd naar Günter Litfin. De 21-jarige Günter was het eerste slachtoffer van de grenspolitie. Hij werd doorzeefd met kogels terwijl hij het kanaal over wilde steken.

Litfin-toren Berlijn
Litfin-toren Berlijn

Dat kanaal (het Berlin-Spandauer-Schiffartskanal) was toen de grens tussen Oost en West. Nu ligt er een fietspad op de plek van de muur die dwars door het Invaliden Friedhof loopt. Voor de aanleg van de muur zijn destijds diverse graven geruimd.

Invaliden Friedhof
Invaliden Friedhof

We fietsten verder langs de Reichstag, het regeringscentrum van Duitsland, met zijn futuristische koepel. Een bezoekje waard.

Reichstag
Reichstag

En langs de Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Op de Potsdamer Platz kwamen we ook langs een paar stukken van de muur. Deze zijn hier geplaatst ter herinnering.

Berlijn 2012 146
Muurrestanten op de Potsdamer Platz

Het op een na langste stuk muur staat aan de Niederkirchnerstrasse. Meteen achter de muur vind je een openlucht foto-expositie (Topografie des Terrors) over de Gestapo en de SS.

Topografie des Terrors
Topografie des Terrors

Uiteraard mag Checkpoint Charlie niet ontbreken op deze route. Ook al is het stuk muur dat hier staat nep, het geeft je wel een beeld van de tweedeling van Berlijn. Checkpoint Charlie is overigens wel authentiek, op de ingehuurde soldaten na. Deze plek wordt tegenwoordig ook vaak Snackpoint Charlie genoemd door de vele cafetaria’s, pizzeria’s en kebabzaken die er zitten.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Wat niet in de route is opgenomen maar waar we toevallig langsfietsten was het Holocaust monument. Dit indrukwekkende monument is gebouwd om de Joden te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Als je er door heen loopt krijg je het gevoel wat de Joden gehad moeten hebben in de concentratiekampen: smalle paadjes, eindeloze gangen en geen uitweg.

Holocaust monument
Holocaust monument

Onze fietstocht eindigt bij de East Side Gallery, het langste stuk Berlijnse muur (1,3 km). Dit stuk staat vol graffiti met o.a. de Trabant en de beroemde kus tussen Honecker en Brezjnev.

East Side Gallery
East Side Gallery

Achter de East Side Gallery vind je het Oststrand, een strandbar aan de oevers van rivier de Spree. Hier zijn we even neergestreken om bij te komen van deze mooie, maar zeer indrukwekkende dag.

Even bijkomen bij strandbar Oststrand
Even bijkomen bij strandbar Oststrand

3 thoughts on “Fietsen langs de restanten van de muur in Berlijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *