Couchsurfing: doen of laten?

In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen couchsurfing. In een reismagazine las ik er een artikel over en dat maakte mij nieuwsgierig. Ik besloot een profiel aan te maken en stelde mezelf een doel voor dat jaar. Ik wilde gaan couchsurfen.

Wat is couchsurfing?

Couchsurfing is een manier van reizen waarbij het vooral draait om het ontmoeten van nieuwe mensen. Je slaapt bij iemand thuis op de bank, op een luchtbed of in een bed op de logeerkamer. Surfen (overnachten) is gratis maar het is wel gebruikelijk om een aardigheidje mee te nemen voor je host (gastheer/-vrouw). Dat kan een souvenir zijn uit je eigen stad of land maar je kunt ook voor je host koken. Ik vind het altijd leuk om wat tijd door te brengen met mijn host of surfers (de stad in, een drankje doen, samen eten) maar dat hoeft niet per se. Zorg er wel altijd voor dat je zelf een plan hebt voor het geval je host geen tijd voor je heeft i.v.m. werk of wat dan ook.

Hoe werkt het?

Op www.couchsurfing.com meld je je aan om lid te worden van de community. De website fungeert als een platform waar surfers en hosts samen komen. Je kunt er op zoek gaan naar een slaapplek of reizigers die bij jou willen slapen. Iemand gevonden? Dan stuur je hem of haar een verzoek waarin je uitlegt wie je bent en wat je plannen zijn. Er zijn ook mensen die geen plek hebben om jou te hosten maar die je wel rond willen leiden in hun stad. Ook worden er diverse evenementen georganiseerd zoals spelletjesavonden of taalcafés. Zelf organiseer ik maandelijks een Language Café in Helmond.

Mijn eerste keer surfen

De eerste keer dat ik ging couchsurfen was in Rotterdam. Ik had op de website een host gevonden waarvan ik dacht dat die wel bij mij zou passen. Ik stuurde haar een verzoek voor 2 nachten en ze ging akkoord. Ik vond het ontzettend spannend om 2 nachten bij een wildvreemde te gaan slapen. Maar wat was het leuk! Ik had er een eigen kamer maar het principe van couchsurfing is nieuwe mensen leren kennen en dus niet om op je kamer te gaan zitten. Ik nam mijn host mee uit eten en we praatten honderduit over onze gezamenlijke passie: reizen. Mijn host was helemaal weg van Japan en op dag 2 hebben we samen Japans gekookt en gegeten. Ze had geen tijd om overdag met mij op pad te gaan maar ze had wel allerlei tips voor me die niet in de reisgids staan. Het was een superleuke ervaring die smaakte naar meer.

Is het wel veilig?

Deze vraag wordt heel vaak gesteld. En ik denk dat het veilig is. Natuurlijk moet je je gezond verstand gebruiken, maar dat moet je altijd en overal. De website heeft wel een aantal veiligheidsfuncties ingebouwd. Zo kun je referenties schrijven over je host en over je surfers. Ik lees dan ook altijd eerst iemands referenties voordat ik ga surfen of hosten. Heeft iemand een slechte referentie gekregen? Dan denk ik wel 2x na over mijn verzoek. Ook zal ik nooit gaan surfen bij mannen die alleen maar vrouwen willen hosten. Ik kies het liefste voor een vrouw van ongeveer mijn eigen leeftijd en met interesses die mij aanspreken. Als ik ga surfen ontmoet ik mijn host de eerste keer op een openbare plek als een café ofzo. Als het dan niet klikt kan ik altijd nog op zoek naar een hotel. Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt.

Mijn eerste keer hosten

Na mijn ervaring met couchsurfen wilde ik ook wel een keer hosten. Jammer genoeg is mijn woonplaats Helmond geen grote toeristische trekpleister en dus krijg ik niet zoveel verzoeken van surfers. Totdat er een Russisch meisje op zoek was naar een slaapplek in de omgeving van Nuenen. Ik stuurde haar een berichtje dat ze wel bij mij mocht komen surfen en dat deed ze. Ze is 2 nachten gebleven en samen zijn we op pad gegaan. Ik heb haar wat van Helmond laten zien, we bezochten een museum in de buurt en wat andere plekken die zij graag wilde zien. Als dank daarvoor heeft ze voor mij Russische plov klaargemaakt.

Couchsurfing is zoveel meer dan een gratis slaapplek. Couchsurfing draait om gastvrijheid, nieuwe mensen leren kennen, elkaar dingen leren (denk aan een taal, pianospelen of het maken van een traditioneel gerecht) en (reis)verhalen delen. Ik vind het een fijne manier van reizen en kijk dan ook altijd als ik een stedentrip ga maken of ik een geschikte host kan vinden waar ik wil verblijven. Zo surfte ik bij Karen in Liverpool en bij Brigitte in Zadar.

Wat vind jij van couchsurfen? Zou je het doen of liever laten? Heb je al ooit gehost of gesurft? Laat het me weten in een reactie!

34 thoughts on “Couchsurfing: doen of laten?”

 1. Wat leuk dat je dat doet! Ik heb via Airbnb wel een paar keer bij mensen thuis gezeten. Maar dit is dan een voordeliger alternatief! En wat leuk dat je ook het café organiseert, geen weten van gehad!

  1. Airbnb komt een beetje op hetzelfde neer. Als je tenminste bij mensen thuis slaapt. Het enige verschil is dat je er dan voor betaalt.
   Ik organiseer het taalcafé nu een half jaar maar er komen nog niet veel mensen op af. Denk dat het te onbekend is voor Helmond 🙂

 2. Heel stoer! Ik heb er een aantal keer naar gekeken, maar toch eigenlijk nog nooit gedaan. Waarom niet? Dat weet ik eigenlijk niet. Airbnb doen we wel veel en dat bevalt me zeker goed. Toch nog maar eens het couchsurfen overwegen. 🙂

 3. Ik heb het eerlijk gezegd nooit gedaan, maar het is natuurlijk veel leuker om mensen te ontmoeten dan om alleen op een hotelkamer te zitten. Toch maar eens proberen.

 4. Aan de ene kant lijkt het me heel leuk, maar toch heb ik het nog nooit gedaan….

  Ik ben wat terughoudend om mensen bij mij thuis te ontvangen. Voor ik heb denk ik te weinig tijd ze te entertainen.

 5. Volgens mij is het de manier om in contact te komen met locals. Tot nu toch niet aangedurfd nog, ondanks voornamelijk positieve verhalen gehoord te hebben. Wie weet in de toekomst

 6. Heel enthousiast heb ik me ooit aangemeld… en er vervolgens niks meer mee gedaan. Als gezin lijkt het me toch net wat lastiger… we hebben nou eenmaal bepaalde eisen (zoals dat de kinderen apart kunnen slapen, zodat ze elkaar niet wakker houden, zeker omdat ze op reis vaan allebei ’s middags nog slapen). Leuk om te lezen (en horen) dat jij er zo positief over bent… misschien als de kids net iets ouder zijn!

  1. Met kids is het inderdaad lastiger. Al zijn er wel speciale groepen voor families. Ik denk dat als jouw kids ouder zijn ze het erg leuk vinden om bij een gezin met leeftijdsgenootjes te logeren. Mijn zoon vindt het ook heel leuk. Hij was bij zijn vader toen ik de laatste keer surfers had maar dan komt ie toch even langs om gezellig te kletsen. Vind ik leuk 🙂

 7. Nog nooit echt over nagedacht om te doen. Ken het concept wel tevens! Het is ook wel een wat goedkoper manier – ook handig voor als je bv niet veel geld hebt om te reizen maar wel wilt doen. Leuke ervan is dat je echt bij locals slaapt dus de leukste ins outs krijgt van die plek.

  1. Het is inderdaad mooi meegenomen dat het gratis is al is dat niet de insteek. Je merkt ook wel een verschil of iemand echt op zoek is naar een gratis slaapplek of meer naar het sociale aspect. En ja, je komt met een local op plekken waar je normaal niet zo snel komt.

 8. De naam kende ik, maar wat het precies inhield niet. Wat tof om op deze manier andere reizigers te ontmoeten. Maar ook voor reizigers met een kleiner budget. Bijkomend voordeel lijkt me dat je de ultieme tips van je host krijgt voor de stad waar je bent.

 9. Het idee van couchsurfing vind ik inderdaad geweldig! Jammer genoeg is het de laatste jaren steeds meer de kant van een dating-website op gegaan. Er komen soms de gekste dingen voorbij. Ik zou inderdaad ook niet snel bij een man alleen blijven logeren, maar altijd op zoek gaan naar een vrouwelijke host of een koppel. Tegenwoordig regel ik het overnachten vaker via bekenden of Facebookgroepen dan via de website van Couchsurfen. Wel super gaaf trouwens dat je jezelf ook als host aanbiedt, wie weet kom ik eens bij jou couchsurfen! 🙂

  1. De dating kant van Couchsurfen heb ik nog niet meegemaakt. Wel vind ik dat er steeds meer mensen zitten die alleen maar gratis willen slapen en dat is jammer. Juist het sociale aspect vind ik het mooie hiervan.
   Ik zou zeggen kom eens langs in het altijd gezellige Helmond.

 10. Ik weet niet zo goed wat ik er van vind. Het concept van met een local op pad vind ik erg leuk, maar ik heb ook altijd behoefte aan privacy dus ik denk dat ik het niet zo snel zou doen.

 11. Klinkt leuk, maar ik denk wel dat het niet voor mij is weggelegd. Vaak reis ik met mijn gezin en dat is toch wat lastiger, aangezien wij iets andere eisen hebben. Ik zou ook niet graag mensen in mijn huis willen die ik niet ken. Daar ben ik dan toch te zuinig op 🙂 Maar het idee is wel erg leuk en als ik jonger zou zijn en wat minder eisen had gehad, perfect!

 12. Het lijkt me een mooie manier om in contact te komen met locale mensen en vanuit daar ook de inside information mee te krijgen die je nergens anders vindt. Zelf zouden we het niet heel gauw doen. Lekker ons eigen plekje hebben om ons terug te trekken en te kunnen doen wat we willen is voor ons prettiger maar ik kan me voorstellen dat een hoop mensen daar anders over denken en dan is dit een mooi alternatief.

  1. Ik vind een eigen plekje vaak ook erg fijn. Als ik ga couchsurfen doe ik het ook nooit langer dan 2 nachten. Als je met z’n 2en reist heb je denk ik ook minder behoefte aan gezelschap. Ik reis vaak alleen en vind het, zeker voor de avonden, dan ook wel fijn om gezelschap te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *