Een must-see op Java: de Borobudur tempel

Na het boeken van mijn ticket naar Indonesië werd al gauw duidelijk dat ik zeker een bezoekje wilde brengen aan de Borobudur tempel op Java. De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Borobudur Java Indonesië

Ik koos ervoor om de Borobudur vanuit Yogyakarta te gaan bezoeken. Van daaruit is het ongeveer een uurtje rijden. Geen vervelend uurtje want onderweg heb je mooie uitzichten, onder andere op de Merapi vulkaan.

Borobudur Java Indonesië

Eenmaal aangekomen bij de entree wandel je door een mooi park richting de tempel. Ik was er vroeg, net na zonsopkomst, waardoor het er erg rustig was. Hoe dichter ik bij de tempel kwam, hoe meer ik besefte hoe groot dit bouwwerk is.

Borobudur Java Indonesië

Borobudur Java Indonesië

De Borobudur stamt uit de 9e eeuw en bestaat uit 6 vierkante lagen met daar bovenop 3 ronde lagen en op de top een grote stoepa. De tempel is gedecoreerd met 2672 reliëf panelen die samen een verhaal laten zien. Om het hele verhaal te ‘lezen’ moet je zo’n 10 kilometer lopen.

Borobudur Java Indonesië

Op de Borobudur vind je 504 Boeddhabeelden. De grote stoepa op de top is omringd door 72 Boeddha’s die in de opengewerkte stoepa’s zitten. Het aanraken van een Boeddha in een stoepa brengt geluk volgens de legende.

Borobudur Java Indonesië


Tijdens het bewonderen van al het moois kwamen er twee schoolmeisjes op me af die vroegen of ik Engels sprak. Ze wilden namelijk oefenen voor hum examen dat er aan zat te komen. We kletsten wat en uiteraard moest er een foto gemaakt worden.

Mooie doorkijkjes zorgen er voor een prachtig uitzicht.Borobudur Java Indonesië

Aangezien yoga veel voor komt in het Boeddhisme en mijn Chinese reisgenootje allerlei poses aan het uitvoeren was heb ik ook maar een poging gedaan. Dat viel nog niet mee kan ik je vertellen. Ik moet toch maar eens yogalessen gaan nemen.

Borobudur Java Indonesië

Meer artikelen over Indonesië vind je hier.

16 thoughts on “Een must-see op Java: de Borobudur tempel”

  1. Ik ben vaak in Azië geweest, maar nog nooit in Indonesië. De Borobudur is wel zo’n bekende plek, daar moet ik echt een keer naartoe. Ik zou wel eens wéken weg willen (ipv altijd maar kort) en gewoon alles zien: Sumatra, Java, Bali en nog verder door… Nou ja, ooit. 😉

  2. Tijdens onze wereldreis heb ik wel een bezoekje gebracht aan Bali, maar niet aan Java (blijft op de lijst haha). De Borobudur tempel heb ik daarom ook nog niet bezocht, maar het lijkt me prachtig! Mooie foto’s ook!

  3. Tien kilometer lopen om het hele verhaal te zien? Dat is best een eindje en het laat ook meteen zien hoe groot deze tempel is. Het ziet er mooi uit en zeker een bezoek waard als we die kant op gaan. Ik kan me ook goed voorstellen waarom het UNESCO Werelderfgoed is als ik dit allemaal zo zie.

  4. Mooi hoor! Dit is een van mijn favoriete plekken op aarde. Was je er toevallig niet in het weekend? Ik had er niet goed over nagedacht en was er op zaterdag… net toen er bussen vol met schoolkinderen kwamen bezoeken en die wilden allemaal even op de foto. Gezellige drukte op zo’n serene plek.

  5. Alleen al hiervoor zou ik naar Indonesië willen! Lijkt me zo’n indrukwekkend bouwwerk om te zien. Goed idee om net na zonsopkomst te gaan, als het nog niet zo druk is, zou ik zeker ook kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *